Grootste straddle-pits van Europa voor MPET-terminal

Home> Civiel> projecten> Grootste straddle-pits van Europa voor MPET-terminal

Uitdaging

De MSC PSA European Terminal (MPET) is de grootste containerterminal in de haven van Antwerpen. De terminal handelt elke dag 12.000 containers af. Hiervoor is het hele jaar, 24 uur per dag, een vloot van tweehonderd volautomatische straddle-carriers in de weer. Om deze vloot van brandstof te voorzien heeft MPET een moderne en veilige tankinstallatie nodig. Een locatie waar carriers en andere voertuigen een efficiënte pitstop kunnen maken. Samen met Hamer België zorgde WeGroSan/hmvt ervoor dat deze installatie er kwam.

Oplossing

Voor de carriers werd een installatie aangelegd met acht autonome tankplaatsen. Elke tankplek beschikt over twee brandstofpompen en een Adblue-pomp zodat de drie verschillende tanks van de carriers gelijktijdig gevuld kunnen worden. Ook realiseerden Hamer en WeGroSan een tankstation met vier opstelplaatsen voor het aftanken van alle andere interne transportvoertuigen. Hamer richtte zich hierbij op de tank-, pomp en regeltechniek. WeGroSan tekende voor de realisatie van het civiele- en constructiewerk.

Resultaten

Dankzij een strakke samenwerking realiseerden Hamer en WeGroSan het complete werk in vijf maanden. In dit tijdsbestek legden we onder meer de inkuipingen van de verschillende tanks aan en realiseerden we de fundering van de tankplaatsen. Ook de aanleg van het tankstation, de riolering en de technische ruimte boven de tankinstallatie behoorde tot onze opdracht. Hiermee was 1000 vierkante meter aan asfaltverharding en 85 ton staal gemoeid. De werkzaamheden resulteerden in een tankinstallatie die qua omvang en milieuprestaties uniek is in Europa.